31 Mart 2020 Salı

Göbələklərin növləri və çoxalması


                               
Yeməli  Göbələklər
Göbələkərdən qidamazıda da stifadə edilir və dadlı yeməklər və salatlar hazırlanır.Lakin xarıcı görnüşünə görə bəzi zəhərli göbələklər ilə yeməli göbələklər çox oxşayır.Ona görə də göbələkərin yiğimi zamanı ehtiyatlı olmalı,yeməli göbələkləri seçməliyik.Məsələn yalançı tülkü qulağı göbələyinin papağının kənarı hamar,yeməli tülkü qulağının papağının kənarı dalğalı olur .
Və ya şampiyon və solğun əzvay göbələyi də bir birinə oxşardır,lakin şampinyonda papağın altı çəhrayı rəngdə,solğun əzvayda isə ağdır.
Yeməli göbələklərə     
                               

  1. Ağ göbələk                 
  2. Şampinyon
  3. Qırmızı baş göbələk(ağacqovaq)
  4. Tozağacı göbələyi   
  5. Yağlı göbələk
  6. Sarı-qırmızı göbələk
  7. Yeməli tülküqulağı
Zəhərli göbələklər isə aşağıdakılar aiddir.Ən zəhərli göbələk solğun amanita sayılır.
  1. Milçəkqıran
  2. Solğun əzvay
  3. Yalançı tülkü qulağı
  4. Yalançı kötük göbələyi
Coxalması
1.Vegetativ-mitselinin bir hissəsi ilə gedir
2.Qeyri-cinsi-spor və zoospor vasitəsilə gedir(Qeyri-cinsi çoxalma endogen və ekzogen sporlar vasitəsilə də həyata keçə bilir. Endogen sporlar xüsusi ixtisaslaşmış hüceyrələrin – sporangiyaların daxilində yaranır. Ekzogen sporlar və ya konidilər mitselinin xüsusi şişlərinin (konidi daşıyıcıları) ucunda formalaşır. Əlverişli şərait zamanı inkişaf edən spordan yeni mitseli yaranır.)
3.Cinsi-İzo,hetero və ooqomiya usulları ilə(Bəzi göbələklərdə bu proses hiflərin sonunda yerləşən 2 hüceyrənin (erkək və dişi qametlərin) qovuşması nəticəsində baş verir.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder