1.Heyvan mənşəli qidada bişməmiş halda 25 mq B1 vitamini var .Bişirldikdən sonra neçə mq qalar?
İzahı;
Heyvan mənşəli qidada bişirlidikdə B qrup vitaminlər 15-60 % azalır.Deməli
1) 25_____________100
x_______________15%
x=3,75 mq
2) 25____________100
x____________60
x=15 mq
3) 25-3.75=21.25 , 25-15=10 mq
2.Bitki mənşəli qidada bişməmiş halda 25 mq B1 vitamini var .Bişirldikdən sonra neçə mq qalar?
İzahı:
Bitki mənşəli qidada bişirlidikdə B qrup vitaminlər 20 % azalır.Deməli
1) 25____________100
x_____________20
x=5
2) 25-5= 20 mq
3. 70 nəfər şagird 5 günlük səyahətə çıxırlar .Bu müddət ərzində onlara maksimum nə qədər B1 vitamini lazımdır?
İzahı:
Bilirik ki gündəlik 2-3 mq B1 vitamini lazımdır.Maksimum dediyi üçün 3mq götürürük.
1) 1gün _________________3 mq
5 gün_______________x
x=15 mq ( 1 nəfər üçün )
2) 1gündə 1nəfər ______________15 mq
70 __________________x
x= 1050 mq
3.20 nəfərdən ibarət gəmi heyəti 30 günlük səyahətə çıxır.Onlar özləri ilə minumum nə qədər C vitamini götürməlidir?
İzahı:
1nəfər 1 gündə 50 mq -70 mq C vitamini lazımdır....
Minimum dediyi üçün 1 gün _____________50 mq
30 gün_____________ x
X= 1500mq
2) 1 nəfər -------------1500 mq
20 nəfər________x
X= 30000 mq
4.Əgər bişmiş kələmdə 160 mq B qrupu vitamini qalıbsa ,kələm bişməmişdən əvvəl bu vitamin miqdarı neçə mq olmuşdur?
İzahı:
Bunun ən rahat yolu 5n/ 4 düsturu ilə həll etməkdir. Yəni 5*160/4=200 mq
5. 2 kq ətdə 100 mq B qrupu vitamini olduğunu nəzərə alaraq,bu əti qaynatdıqdan sonra onun tərkibində qalan B qrupu vitamini maksimum neçə kq ətdə olar?
İzahı: Bişirildikdə ətdə B qrupu 15- 60% azalır,deməli 85-40% qalır.
1). 100mq___________100 %
x______________85%
x=85 mq
2) 2 kq ətdə _____________100 mq
x_________________85 mq
X= 1.7 kq
6. Kələmi qaynatdıqda onun tərkibindəki B qrupu vitaminlərinin miqdarı tempuraturdan asılı olaraq dəyişməsi verilib.Qrafikə əsasən X-i müəyyən edin.
İzahı:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder